Szeretettel köszöntelek a Népzene klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
Népzene klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Népzene klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
Népzene klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Népzene klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
Népzene klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Népzene klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
M Imre
Népzene klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A húros hangszerek használata immáron több évezredes múltra tekint
vissza. Első képviselőik különféle eredetű növényi rostok
felhasználásával készültek. Ezen kezdetleges hangszerek elkészítéséhez
vékony fakéreg-csíkok vagy akár hosszanti irányban finoman behasított
nádrostok szolgálhattak alapanyagként, melyek megfeszítve és
megpendítve alkalmasak voltak hang kibocsájtására.
A
zeneszerszámok építéséhez használt húr anyaga az idők folyamán tovább
változott és tökéletesedett. A sodort húr megjelenése újabb minőségbéli
lépést jelentett, alapanyaga földrajzi előfordulásának megfelelően más
és más volt. Míg keleten akár selyemszálak vagy például lószőr
sodrásával állítottak elő húrokat, addig a nyugati világ elsősorban
állati beleket kezdett használni erre a célra. A sok rostot és több
izomréteget is tartalmazó belek jó fizikai tulajdonsággal rendelkeznek,
rugalmasságuk és szakítószilárdságuk felülmúlja a korábban használt
rostféleségekét, sodrással pedig ezek az előnyös adottságok még tovább
javíthatók. Főleg juh- és kecskebél volt használatos, de akár a borjú,
a nyúl, sőt a macska belei is feldolgozásra kerülhettek.
A húrok elkészítésének első lépése a belek megtisztítása volt. A
béltartalom kimosását követően a külső zsíros részeket, valamint a
belek belsejét borító nyálkahártyát kaparással távolították el.
Kénsavas halványítás, fehérítés után a beleket méretre szabták, vékony
csíkokat hasítottak, majd a kívánt átmérőjű húr eléréséhez megfelelő
hosszúságú és adott mennyiségű csíkot sodortak össze. A sodrást a
szárítás művelete követte, majd csiszolás, polírozás tette még simábbá,
tökéletesebbé a célnak már megfelelő, kész húrt.
A bélhúrok évszázadokon keresztül egyeduralkodónak számítottak, lassan
azonban megjelentek a még tartósabb és a hangzás terén is új színfoltot
jelentő fémhúrok. A 19. században az acélhúr előretörése
forradalmasította a zongora- és a hegedűkészítést, a 20. században
pedig addig ismeretlen, szintetikus alapanyagú, műanyag húrok terjedtek
el, melyek hangzásukban vetekednek a bélhúrokkal, tartósság
tekintetében azonban jóval felül is múlják azokat.Milyen húron pendül?
|
|
M Imre írta 4 napja a(z) Szerelmi tanácsok leányoknak nagyanyáinktól képhez:
„Ha nincs nálad jó kemény, nem is vagy te vőlegény” –...
M Imre 6 napja új videót töltött fel:
M Imre 1 hete új videót töltött fel:
M Imre 1 hete új videót töltött fel:
M Imre 1 hete új videót töltött fel:
M Imre 1 hete új videót töltött fel:
M Imre 1 hete új videót töltött fel:
M Imre írta 1 hete a(z) EtnoBazár - Tündéri körbe perdülök (Végtelen tengerből gyöngyöket halászok, 2024.) videóhoz:
Szolgálati közlemény: Az EtnoBazár ebben a...
M Imre 1 hete új videót töltött fel:
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!